donderdag 14 februari 2013

Een week vol avontuur!


Hey België!

Weeral bijna een week voorbij en zoveel te vertellen! Waar zal ik beginnen? Misschien bij het begin!

Surinaams schoolbord
Vrijdag had ik mijn eerste schooldag! Spannend! Ik had een afspraak met de directeur om hem uit te leggen wat ik kwam doen. Toen ik vertelde dat ik filosofie kwam geven stond hij er wel voor open... Maar ze konden het helemaal niet plaatsen in de onderwijscontext en ze begrepen ook niet echt wat het juist was. Hoe vaak ik het ook probeerde uit te leggen, een plaats in klas kon het niet direct krijgen. Het schoolgebeuren verloopt hier ook heel chaotisch en de lessen verlopen hier zooo traag! Op een hele lesdag hebben de leerlingen 2 werkblaadjes met wiskunde-oefeningen gemaakt en 1 dictee van 10 zinnen. In de klassen van ongeveer 40 leerlingen zijn er dan weer wel 2 tot 3 leerkrachten. Maar 1 van hen werkt af en toe terwijl de rest vooral ligt te slapen (letterlijk dan). Toch klagen ze dat ze een druk schema hebben en niet zeker weten of filosofie wel een plaats kan krijgen in hun klas.
Problemen dus, hoe zou ik dan filosofie kunnen introduceren in het Surinaamse onderwijs. In samenspraak met VVOB heb ik deze week aan een document gewerkt om uit te leggen wat filosofie met kinderen juist inhoud en hoe het gegeven kan worden in de klas. Dit hebben we dan verspreid naar verschillende schoolbesturen. De respons hierop was zeer positief . Nu ga ik waarschijnlijk filosofieles mogen geven in 5 verschillende Surinaamse scholen (1 internationale privéschool,  2 openbare MINOV scholen, 1 RKBO school en 1 EBGS school).
Dit was super nieuws: zo kon ik mijn lessen toepassen op de verschillende scholen.Galibi!
Dit weekend had ik ook mijn eerste uitstap. We zijn op 2daagse naar Galibi, het schildpaddeneiland, geweest!

Reuzezeeschildpad
Dag 1: We zouden vertrekken om 6u ’s morgens. Iedereen stond mooi op tijd klaar buiten …onze bus. Naar Surinaamse tijd was hij MAAR 2 uur te laat. Dan een rit van 3 uur op hobbelige wegen naar een klein vissersdorpje waar onze boot zou moeten hebben klaargestaan. Niet dus. Na nog enkele uren wachten was onze boot eindelijk daar.


In tussentijd hebben we dan maar het plaatselijk marktje verkend. Daar hebben we enkele Surinaamse tovermiddeltjes ontdekt: Zoals magische witte klei die uw baarmoeder zou zuiveren (gewoon zand als je het mij vraagt) en paars sap waar vrouwen dik van worden (indien interesse neem ik wel wat voor je mee J ). Het was wel lekkerder als de klei.
Met de boot zijn we dan even naar Europa gevaren: Frans Guyana. Terug met euro’s betalen, auto’s die rechts rijden en stoppen aan een voetpad, … Maar door de vele vertragingen was het daar natuurlijk helemaal verlaten en was er niet veel te zien (buiten een verlaten gevangenkamp uit de oorlog). Dan maar eindelijk met de boot naar Galibi! Een rit die weer 3u zou duren. MAAR!!! En nu komt het…
4 u hebben we op die kleine vissersboot gezeten want het was stormweer op zee. De bewoners van het eiland hadden het zelf nog nooit zo erg gezien. Hoge golven (constant over je heen), bijna kapseizen, Iphone stuk (ookal zat hij ‘veilig’ weg), brandende zon (zonnecrème spoelde gewoon weg), bibberen van de kou ondanks de zon, … Wanneer zou die plezierreis waarvoor we betaald hadden eindelijk beginnen?
Pingpongeitjes
Gestrande Plofvis! Niet op trappen want dan ontploft die!
’s Avonds dus! Onder een prachtige sterrenhemel zijn we op zoek gegaan naar reuze zeeschildpadden. Na niet lang zoeken hadden we al onze eerste schildpad. Wat een groot en prachtig beest. De bevalling die wel enkele uren duurde was een mooi spektakel. 140 Eitjes ( waar er wel maar 2 of 3 van zullen overleven) is ook niet niets. De eitjes lijken net op pingpongballetjes.  Dit doen ze 3 keer per seizoen. En tijdens de bevalling moest de schildpad wenen.
Dag 2: Opgestaan met een prachtige zonsopgang. Een Rustig boottochtje naar een prachtig eiland met prachtige natuur en fascinerende dieren. Verder hebben we nog de MINIzoo van Galibi bezocht. De helft van de dieren waren ontsnapt of liepen los rond. Maar de foto’s van die dag geven het best een juist beeld van deze toffe dag.


Mijn twee vriendjes! :D
Kameleon die deed alsof hij dood was.
Gevaarlijke aapjes.
Meer foto's kan je zeker nog vinden op facebook!


Het laatste wat ik toch echt nog wel moet vertellen! Vandaag 14 februari hebben we met een helikopter de stad van bovenaf gezien. Heel leuk om te doen.
Veel warme groetjes uit Suriname en een Happy Valentine :D


Geen opmerkingen:

Een reactie posten